Η πόλη Σιλωάμ, με τη γειτονιά του Αλ-Μπουστάν, τοποθεσία συμβολική τόσο για τους Μουσουλμάνους, όσο και για τους Εβραίους και τους Χριστιανούς, βρίσκεται κοντά στα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και στο στόχαστρο ισραηλινών κατεδαφιστικών μηχανών.
Οι ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ έχουν ανακοινώσει σχέδιο αναδιαμόρφωσης με πάρκα και ανοιχτούς χώρους για τα στενά δρομάκια και τα τείχη που στολίζουν το Αλ-Μπουστάν. Μάλιστα, δεν φαίνεται να ανησυχούν για τους κατοίκους, για τους οποίους διατείνονται ότι έχουν χτίσει τα σπίτια τους παράνομα και χωρίς άδειες.
Τα σπίτια που, σύμφωνα με τα σχέδια των αρχών του Ισραήλ στην κοινότητα της Ιερουσαλήμ, πρέπει να κατεδαφιστούν, ανέρχονται στα 88. Τα σπίτια αυτά στεγάζουν μεγάλες οικογένειες, οι οποίες εδώ και καιρό, υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά πρόστιμα, καθότι, βάσει των πορισμάτων των ισραηλινών αρχών, διαμένουν σε «αυθαίρετες κατασκευές».
Οι κάτοικοι της Σιλωάμ εκφράζουν διαρκώς παράπονα, διότι οι άδειες σε Εβραίους δίνονται απλόχερα από τους υπεύθυνους, αλλά οι Άραβες της Ιερουσαλήμ, αν και πληρώνουν φόρους και πρόστιμα, δεν μπορούν να έχουν καμία παροχή ή δικαίωμα.
Εάν το σχέδιο κατεδάφισης προχωρήσει, 1.500 άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο. Το «σχέδιο πρόνοιας» για αυτούς προτείνει, σχεδόν αμετάκλητα, τη μετεγκατάσταση ολόκληρης της κοινότητας σε μία περιοχή λίγο πιο έξω από την Ιερουσαλήμ και, φυσικά, μακριά από τους Αγίους Τόπους.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για συστηματικό σχέδιο των Ισραηλινών να απομακρύνουν τους Παλαιστίνιους από την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Ιερουσαλήμ, ώστε να εγκαταστήσουν εκεί Εβραίους που θα εκμεταλλευτούν την τουριστική ζώνη και θα «δώσουν διαφορετικό στίγμα στους Άγιους Τόπους».
Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες που καταγγέλλουν ότι οι Εβραίοι που κατοικούν στη Σιλωάμ, είτε αγοράζουν τα «παράνομα» σπίτια των Παλαιστινίων, είτε τα αρπάζουν από αυτούς ως εγκαταλελειμμένα, υπό την ανοχή των ισραηλινών αρχών.
Οι ανησυχίες για ενδεχόμενο –και λανθάνοντα- «διωγμό» αυξάνονται, καθώς οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς συμφωνίες και κυρίως η 4η Συνθήκη της Γενεύης, που απαγορεύει σε κατοχικές δυνάμεις να προβαίνουν σε σφετερισμούς της ιδιοκτησίας σε κατεχόμενα εδάφη, δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό από το Ισραήλ.
πηγή: http://www.tvxs.gr/v14831
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου