8 Ιουν 2009

Τελευταίες εξελίξεις από την εξέγερση των ιθαγενών στο Περού

Σημερα
Στην πρεσβεία της Νικαράγουα έχει καταφύγει ο ηγέτης της μεγαλύτερης οργάνωσης ιθαγενών του Περού, Alberto Pisango, ο οποίος καταζητείται ως υποκινητής των συγκρούσεων, πριν λίγες μέρες, μεταξύ αστυνομικών και ιθαγενών, που στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 35 άτομα.
Ο Περουβιανός πρωθυπουργός Yehude Simon, ανακοίνωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την πρεσβεία της Νικαράγουα που πληροφορεί ότι ο Alberto Pisango ζήτησε άσυλο.
Ο Pisango είναι ο ηγέτης της AIDESEP, της κυριότερης οργάνωσης ιθαγενών του Περού, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 1.300 κοινότητες, με συνολικό πληθυσμό 600.000 άτομων.

10δες οι νεκροί διαδηλωτές στο Περού. Αγνωστός μέχρις στιγμής ο ακριβής αριθμός.
Αλλα 15 κατακρεουργημένα πτώματα φαίνεται ότι ανακαλύφθηκαν στις όχθες ενός ποταμού στη στροφή του Διαβόλου, στην επαρχία Ουτκουμπάμπα.

Από το Περού μέχρι την Κίνα αγώνας για τη γη και την ελευθερία

7 Ιουνίου 2009, 01:50
Ιθαγενείς διαδηλωτές Ίντιος και ο στρατός συγκρούστηκαν άγρια χτες στη ζούγκλα του Αμαζονίου, γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία στην μέχρι σήμερα θητεία του.
Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι 30 ιθαγενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 22 μέλη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού σκοτώθηκαν μετά από 48 ώρες σφοδρών συγκρούσεων εξ αιτίας της απόφασης του προέδρου να διαθέσει δασικές εκτάσεις σε ξένες εταιρίες για να εκμεταλλευθούν κοιτάσματα πετρελαίου και τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο στην περιοχή. Η αιματοχυσία εξώθησε πολλούς να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης κι σφράγισε με τραγικό τρόπο το χάσμα ανάμεσα στις ελίτ στη Λίμα και τους φτωχούς στην επαρχία, που απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Γκαρσία να "ανοίξει" τη χώρα στους ξένους επενδυτές. Χιλιάδες Ίντιος, κρατώντας ξύλινα ακόντια, παρέμεναν σε μπλόκα χθες Σάββατο κατά μήκος των δρόμων που διαπερνούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν την ένοπλη αντίσταση αν η αστυνομία δε σταματήσει να προσπαθεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες τους.Περίπου 10 αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι από διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 24 απελευθερώθηκαν από στρατιώτες που επενέβησαν για να τερματίσουν μια «κρίση ομήρων», σύμφωνα με τον επικεφαλή της εθνικής αστυνομικής διεύθυνσης του Περού, Μιγκέλ Ιδάλγο.Αλλοι επτά όμηροι φέρονται ως αγνοούμενοι.Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές του Αμαζονίου από χθες το απόγευμα. Ο πρόεδρος Γκαρσία επέρριψε την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια σε αριστερούς αντιπάλους του και υπερασπίστηκε τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Οι φυλές των ιθαγενών, που αντιτίθενται στην παραχώρηση των γαιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου προβλέποντας εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και κάνοντας λόγο περί απειλής για τον τρόπο ζωής τους, διαδηλώνουν από τον Απρίλιο, ζητώντας από το Κογκρέσο της χώρας των Άνδεων να ανακαλέσει νόμους που «ενθαρρύνουν» ξένες εταιρίες πετρελαίου και μεταλλευτικές εταιρίες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση πόρων που βρίσκονται στο απειλούμενο τροπικό δάσος.

To υπουργείο αμύνης του Περού ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από εννέα αστυνόμοι πέθαναν κατά την διάρκεια μάχης μεταξύ ινδιάνων που είχαν καταλάβει σταθμό εξαγωγής πετρελαίου της κρατικής Πετροπερού κρατώντας 38 μπάτσους σαν ομήρους, και δυνάμεων καταστολής που προσπαθούσαν να τους απελευθερώσουν.
Στην διάρκεια της επιχείρησης η αστυνομία απελευθέρωσε 22 μπάτσους, κουβάλησε τα πτώματα εννέα από αυτούς και εξακολουθεί να αναζητά άλλους εφτά που είναι εξαφανισμένοι.
Οι εννέα αστυνόμοι που πέθαναν σήμερα έρχονται να προστεθούν στους άλλους 11 που παρέδωσαν το πνεύμα όταν άνανδρα επιτέθηκαν ενάντια σε μπλόκο ινδιάνων που διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική απόφαση να επιτρέψει την σχεδόν ανεξέλεγκτη αποψίλωση του δάσους της Αμαζονίας απειλώντας την προγονική γη χιλιάδων ινδιάνων που όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένη να μην παραδοθούν αμαχητί.
Ο αγώνας εντείνεται και αρχίζει να παίρνει σχεδόν μορφή ανοιχτού εμφύλιου.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ιθαγενείς του Αμαζονίου, έχασαν τη ζωή τους χθες από τα πυρά περουβιανών αστυνομικών και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν έπειτα από διαδηλώσεις των ιθαγενών που αντιδρούν στην εκμετάλλευση του τροπικού δάσους από ξένες εταιρείες.Σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν και 9 αστυνομικοί. Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια που συνέβησαν κατά τη διακυβέρνηση του προέδρου Άλμπέρτο Γκαρσία. Όπως αναφέρουν αναλυτές η διαμάχη,μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού του Γκαρσία, ενώ οι συγκρούσεις και η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί εδώ και μήνες υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις που υπάρχουν στο Περού ανάμεσα στις πλούσιες ελίτ στη Λίμα και τις φτωχές ομάδες των ιθαγενών στην ύπαιθρο. Επίσης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τον κύριο αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Αμαζόνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στα χθεσινά βίαια επεισόδια, ηγέτες των ιθαγενών δήλωσαν πως η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών από ελικόπτερα προκειμένου να τερματίσουν τον αποκλεισμό ενός δρόμου σε απομακρυσμένο αυτοκινητόδρομο του τροπικού δάσους, 1.400 χιλιόμετρα από την Λίμα. Ωστόσο από την πλευρά της η αστυνομία κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι πυροβόλησαν πρώτοι, κατηγορία την οποία τα μέλη των φυλών αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν είχαν όπλα και πως κρατούσαν μόνο τις παραδοσιακές ασπίδες τους. Χιλιάδες ιθαγενείς του Αμαζονίου, από τον Απρίλιο, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και άλλων περασμάτων απαιτώντας μεγαλύτερο έλεγχο στους φυσικούς πόρους και απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη προς ξένες ενεργειακές εταιρίες. Σύμφωνα με τους ηγέτες των φυλών του Αμαζονίου, οι ισχύοντες νόμοι προτρέπουν και κάνουν πιο εύκολο για τις πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και γεωργικές επιχειρήσεις να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους του Αμαζονίου. Επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου να μειώσει το ποσοστό φτώχειας από το 36% όπου βρίσκεται και πως τα οφέλη των περιόδων οικονομικής ανάπτυξης πριν από την τρέχουσα ύφεση δεν έφθασαν στους φτωχούς. "Καθιστώ υπεύθυνη την κυβέρνηση του Γκαρσία για τη διαταγή να γίνει αυτή η γενοκτονία", δήλωσε ο ηγέτης των ιθαγενών Αλμπέρτο Πισάνγκο στους δημοσιογράφους στη Λίμα, καθώς η κυβέρνηση εξέδιδε ένταλμα σύλληψής του για ενθάρρυνση των διαδηλώσεων.
Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Γκαρσία, δήλωσε πως από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μπορεί να ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού του Περού και όχι μόνο οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών.

6 Ιουνίου 2009, 02:19
Συνολικά 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της περουβιανής αστυνομίας και φυλών του Αμαζονίου.
Οι διαδηλωτές αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες ενεργειακές και μεταλλευτικές εταιρείες προκειμένου να εκμεταλλευτούν το πλούτο του τροπικού δάσους.
Τα πρόσφατα επεισόδια χαρακτηρίζονται ως τα χειρότερα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Alan Garcia.
Χιλιάδες ιθαγενείς του Αμαζονίου, απαιτώντας μεγαλύτερο έλεγχο στους φυσικούς πόρους, αποκλείουν κατά περιόδους, δρόμους και άλλα περάσματα, στην προσπάθεια τους να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις παραχωρήσεις της, σε ξένες ενεργειακές εταιρίες.
Οι επικριτές της κυβέρνησης δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό φτώχειας, το οποίο αγγίζει το 36%, και πως χρήματα προηγούμενων περιόδων οικονομικής ανάπτυξης δεν κατανεμήθηκαν στους φτωχούς πολίτες.

βιντεο: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1041337
πηγές κειμένων:
http://eleftherosgalaxias.blogspot.com/2009/06/blog-post_3292.html
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1041144
http://www.zougla.gr/news.php?id=45445

Δεν υπάρχουν σχόλια: