8 Ιουν 2009

16χρονος δολοφονείται στο Μεξικό επειδή έκανε γκράφιτι



Στις 27 Μαΐου δολοφονήθηκε στο San Cristóbal de las Casas, ο 16χρονος Víctor Martín Penagos Estrada, ενώ έκανε γκράφιτι μαζί με φίλους του. Τον πυροβόλησε ο Nicolás Gómez Sántiz, φύλακας του ξενοδοχείου Maya Quetzal.

Στις 30 Μαρτίου είχε προηγηθεί μία σύσκεψη όπου μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε, εξαιτίας των πολλών γκράφιτι που πλέον γίνονται στους τοίχους δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων της πόλης, να επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 πέσος σε όποιον κάνει γκράφιτι και αμοιβή 5.000 πέσος σε όποιον καταδίδει ή συλλαμβάνει τον παραβάτη. Αποφασίστηκε επίσης να απαγορευτεί η πώληση σπρέι σε ανήλικους.

Εκτός από το πρόστιμο, όποιος νεαρός συλλαμβάνεται να κάνει γκράφιτι, μπαίνει σε μια λίστα της αστυνομίας, το όνομά του, φωτογραφία του και η διεύθυνσή του. Μέσα σε τρεις μέρες από την εφαρμογή των μέτρων, συνελήφθησαν περισσότεροι από 15 νεαροί.

Στα προηγούμενα προστίθενται τα μέτρα που η δημοτική αρχή έχει πάρει ενάντια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους στην προσπάθεια να μετατρέψει την πόλη σε μια υγειονομική ζώνη που να ευνοεί μόνο τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας.

πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1040766

Δεν υπάρχουν σχόλια: