3 Ιουν 2009

Στρατός εναντίον των ιθαγενών του Αμαζόνιου στο Περού


Σε όλο το κόσμο το νομισματικό σύστημα, επιβάλει με τις κατασταλτικές του δυνάμεις την απάνθρωπη εξουσία του μέσο των εκάστοτε εκπροσώπων τους. Χρειάζεται η αλληλεγγύη σε κάθε και από κάθε μέρος, για κάθε μέρος που υπάρχει εξέγερση. Συνεχίζουμε μέσα από το PugnaSP blog την δράση για την ενημέρωση. Αλληλεγγύη στους ανθρώπους! Το παρακάτω κείμενο/ανταπόκριση, αφορά την εξέγερση των Ιθαγενών στον Αμαζόνιο, στην περιοχή του Περού:

* Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να στείλει το στρατό να ενισχύσει την αστυνομία στην καταστολή των κινητοποιήσεων των ιθαγενών για την προστασία της γης και των δικαιωμάτων τους στο πετρέλαιο και στον ορυκτό πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα της. Με πρόσχημα τη διασφάλιση της λειτουργίας των αεροδρομίων, των δρόμων και άλλων βασικών υπηρεσιών. Η απόφαση ισχύει για 30 μέρες.

Περισσότερο από ένα μήνα, 65 ομάδες ιθαγενών που ζουν στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου οργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τους νόμους που απειλούν την προγονική τους γη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Πρόκειται για νομοθετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία μέσα στο 2007 και το 2008, τα οποία χαλαρώνουν τους περιορισμούς που υπήρχαν για την εκμετάλλευση από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ξυλείας και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου του τροπικού δάσους.

Οι κοινότητες των ιθαγενών υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα αυτά το 70% περίπου της έκτασης του Αμαζονίου που βρίσκεται στο Περού παραδίδεται για εκμετάλλευση στα χέρια των πολυεθνικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη βιοποικιλότητα του Αμαζονίου.

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία «Perenco» ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της να επενδύσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για την εξόρυξη πετρελαίου στη λεκάνη του ποταμού Maranon στο βορειοανατολικό Περού. Το γεγονός αυτό πυροδότησε το νέο κύμα κινητοποιήσεων, με μεγάλη συμμετοχή ιθαγενών, στη διάρκεια των οποίων έχουν γίνει σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία και έχουν αποκλειστεί δρόμοι γέφυρες και αεροδρόμια. Στις 8 του Μάη, η κυβέρνηση κήρυξε τις περιοχές του Αμαζονίου όπου γίνονται οι κινητοποιήσεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 μέρες και στις 13 του Μάη έδωσε εντολή για την επέμβαση του στρατού.

πηγή κειμένου:
--> http://www.eksegersi.gr/keimena12/556/perou.htm

πηγές:
--> http://www.express.gr/news/world/168944oz_20090517168944.php3
--> http://www.tvxs.gr/v11775
--> http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2804&Itemid=35

Δεν υπάρχουν σχόλια: