28 Δεκ 2008

Όλοι εμείς, στο στόχαστρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας

"Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2009 επιβαρύνεται περαιτέρω καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δανειστεί ποσό 5 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες αλλά και να παρέχει εγγυήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και μέσω αυτών της οικονομίας."

Με απλά λόγια η κυβέρνηση ζητάει από την Κεντρική Ευρ. Τρ. Να δανείσει στις “ελληνικές” τράπεζες 19 δις ευρώ τα οποία θα τα ξεπληρώσουμε εμείς! Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει! Όποιος καταλαβαίνει για την επικινδυνότητα του θέματος ας στείλει τουλάχιστον ένα ενημερωτικό email στους γνωστούς του για να μαθευτεί η μεγάλη κομπίνα που στήνετε πίσω από την πλάτη μας.

Στείλτε επίσης το επίσημο έγγραφο που τα αποδεικνύει όλα αυτά και διαβάστε το όλοι!
ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 27ης Νοεμβρίου 2008

Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του εγγράφου
1.2 Βασικά χαρακτηριστικά
Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: i) συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο
κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ (εφεξής τα «επωφελούμενα πιστωτικά ιδρύματα») μέσω της απόκτησης προνομιούχων μετοχών ανωτάτου ποσού πέντε (5) δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπεται ότι θα εκδοθούν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2009 και θα αναληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009, ii) παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των δεκαπέντε (15) δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια που θα χορηγηθούν σε επωφελούμενα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009 και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως πέντε έτη, έναντι προμήθειας ή/και επαρκών εξασφαλίσεων, και iii) έκδοση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι ποσού οκτώ (8 ) δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας έως τριών ετών, τους οποίους προβλέπεται ότι θα διαθέσει στα επωφελούμενα πιστωτικά ιδρύματα έναντι προμήθειας και επαρκών εξασφαλίσεων με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας5. Οι ειδικότεροι όροι εφαρμογής των ως άνω μέτρων στήριξης θα ρυθμίζονται κατ’ αρχήν με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (εφεξής «ΥπΟιΟ») μετά από σχετική εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (εφεξής «διοικητής ΤτΕ»). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου, με απόφαση του ΥπΟιΟ μετά από εισήγηση του διοικητή ΤτΕ, τα κονδύλια που διατίθενται από το Ελληνικό Δημόσιο για την εφαρμογή των άρθρων 2 και 3 είναι δυνατό να ανακατανέμονται αναλόγως της απορροφητικότητας και των εν γένει αναγκών που προκύπτουν, και σε κάθε περίπτωση εντός του ανωτάτου συνολικού ποσού των είκοσι τριών (23) δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στις εγγυήσεις και τους τίτλους του Δημοσίου. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 5, τα επωφελούμενα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων που λαμβάνουν κατά το άρθρο 3 για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, η δε παρεχόμενη εγγύηση κατά το άρθρο 2 δύναται να αφορά σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

πηγές: Το Βήμα on-line . Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα . Zeitgeist Greece . ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Τ., και το mail ενός μέλους του forum


save

Δεν υπάρχουν σχόλια: