16 Σεπ 2008

Το μανιφέστο του Banksy



Το μανιφέστο του Banksy είναι ένα κείμενο που αποτελεί έμπνευση για πολλές από τις ενέργειές μας. Δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος Pugna.

"Θα πω αυτά που πιστεύω, οπότε δεν θα πάρει πολύ ώρα. Το graffiti δεν είναι η πιο ευτελής μορφή τέχνης. Παρόλο που αναγκάζεσαι να γλιστράς σαν φάντασμα μέσα στη νύχτα και να λες ψέματα στη μαμά σου, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το εντιμότερο είδος τέχνης. Τα graffiti δεν απευθύνονται στην ελίτ ούτε παραπλανούν, εκτίθενται σε μερικούς από τους καλύτερους τοίχους της πόλης και κανείς δεν ξενερώνει με την τιμή του εισιτηρίου. Οι τοίχοι ήταν ανέκαθεν το καλύτερο μέρος για να δημοσιεύσεις τη δουλειά σου. Οι άνθρωποι που κάνουν κουμάντο στις πόλεις μας δεν καταλαβαίνουν τα graffiti, επειδή πιστεύουν πως τίποτα δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης αν δεν αποφέρει κέρδος. Όμως αν το μοναδικό πράγμα που έχεις σε εκτίμηση είναι το χρήμα, τότε η γνώμη σου δεν έχει καμία αξία. Λένε ότι τα graffiti τρομάζουν τους ανθρώπους και αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής, όμως τα graffiti κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες.
Αυτοί που ρυπαίνουν στ΄ αλήθεια τις γειτονιές μας είναι οι διαφημιστικές εταιρίες που μουτζουρώνουν κτίρια και λεωφορεία με τα τεράστια σλόγκαν τους, προσπαθώντας να μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκής αν δεν αγοράσουμε τα προϊόντα τους. Επιδιώκουν να σου φωνάξουν κατάμουτρα το μήνυμα τους από οποιαδήποτε διαθέσιμη επιφάνεια, αλλά χωρίς να σου επιτρέπεται να απαντήσεις. Ε, λοιπόν, εκείνοι ξεκίνησαν τον πόλεμο και οι τοίχοι είναι το όπλο που διαλέξαμε για την αντεπίθεση μας. Μερικοί άνθρωποι γίνονται μπάτσοι επειδή θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, άλλοι γίνονται βάνδαλοι επειδή θέλουν να κάνουν τον κόσμο να δείχνει καλύτερος."

Δεν υπάρχουν σχόλια: